Mezitláb

A nyári magazinok lapozgatása közben (sajnos jó esetben is csak hét végén kínálkozik erre lehetőség) találkoztam egy olyan kezdeményezéssel, melyet jómagam, mint gyakorló ortopéd szakorvos, mozgásszervi specialista is csak támogatni tudok.

Nem másról van szó, mint arról, hogy egy olyan park létesült -ráadásul kis hazánkban- amely a mezítláb járásnak csinál propagandát, azzal a céllal, hogy „újra felfedezzünk” egy már már elfeledett érzékelés formát, azaz a fedetlen talppal történő érzékelést, természetes talajokon. A látogatók a parkban különböző burkolatokon és felszíneken tapasztalhatják meg a mezítláb járás örömeit, melyet legtöbbünk sajnos régen elfelejtett.

A gondolatot, kezdeményezést ortopéd orvosként csak támogatni tudom, hiszen felnőtt és gyermek egyaránt profitálhat abból, hogy elkorcsosult, gyakran rosszul kialakított lábbelikbe kényszerített lábunkat újra természetes közegben terheljük.

Különösen aktuális ez azért, mert még a nyári -kánikulai- szakrendeléseken is fel-felmerül a szülők részéről az a kérdés, hogy milyen nyitott, vagy zárt cipőt használjanak gyermekeik a mindennapokban.
Nyáridőben mindig hangsúlyozom, hogy minél többet engedjék gyermeküket egyenetlen (de persze nem szúrós, vagy éles törmelékkel szennyezett!) talajon mezítláb szaladgálni, hogy fejlődésben lévő szalag-és izomrendszerük (amely alapvetően fontos a láb boltozatos szerkezetének kialakulásához) minél több TERMÉSZETES stimulust kapjon, ezáltal helyes irányban fejlődhessék.

Nyáridőben tehát nyugodtan használjuk ezt a „természetes gyógymódot”, a speciális láb gyógytornát és korrekciós cipőket -átmenetileg legalábbis- nyugodtan hagyhatjuk az őszi-téli időre.

Természetesen a már panaszokat okozó, rögzült láb, boka problémák (esetleg gyulladásos eredetű panaszok, fájdalmak) esetén nem árt ortopéd konzultációt kérni, de mindig szerencsésebb a természetes utat választani.

Ha nem jutunk el a parkba, akkor irány a vízpart, a pázsit és a kert. Ha lehet mezítláb.