A Britek és a gördülő talp

A nem szakemberek számára készülő – ízületi betegségekkel foglalkozó – angol sajtóban látott napvilágot az a rövid cikk, amely bepillantást enged az Egyesült Királyságban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gördülőtalpas cipővel szerzett tapasztalatokba.

Bár az ortopéd szakmai berkekben még mindig folyik vita a hagyományos gyógy talpbetétek (ill. az ezzel azonos elveken működő, a deformálódott lábra készült gyógycipő) és a teljesen más koncepción alapuló gördülőtalpas cipő gyógyító hatását illetően, az elégedett betegek számának növekedése a gördülőtalpas cipő erényeit látszik alátámasztani.

A láb boltozati rendellenességeiből fakadó problémák mellett egyre több beteg használja a speciális lábbelit a kezdődő (vagy akár előrehaladott) artrózis (kopásos) ízületi betegségek okozta panaszok enyhítésére.

Bár a cipő kifejlesztésében és forgalmazásában érdekelt cég a javallatok tekintetében korábban is szerepeltette a fájdalmas ízületi mozgáskorlátozottságot, mégis örvendetes, hogy a cipő terjedésével gyűlő adatok alátámasztják a korábban biomehanikai mérésekkel feltételezetteket.

Számos, az újságot olvasó, a gördülőtalpas cipőt már jó ideje viselő beteg tapasztalatát adták közre, melyek alapján az érintett betegek jelentős csípő, térd, ill ágyéki gerincet érintő fájdalomcsökkenésről számolnak be. Néhány esetben egyenesen a korábban már szinte elveszett helyváltoztatási készség (járás) élményének visszatérését élték meg a betegek.

Természetesen nem csodáról van szó, komolyabb ízületi problémák esetén feltétlenül ortopéd orvosi mérlegelést igényel a cipő használata. Nagyfokú alsó végtagi deformitás, ízületi mozgásbeszűkülés esetén mindenképpen alapos vizsgálat, mérlegelés szükséges, hogy milyen kezelést válasszunk.

A hagyományos, lábra készített gyógycipőket ugyanis sok esetben nem helyettesítheti a gördülőtalpas cipő.

Örvendetes, hogy már a hazai piacon is többféle, jó minőségű gördülőtalpas cipő elérhető el, mely bizonyára kedvezően fogja befolyásolni az egyébként meglehetősen magas árakat.