Ultrahang diagnosztika

A legtöbb mozgásszervi betegség diagnosztikájában nagyon fontos szerepet tölt be az ízületek ultrahang vizsgálata (UH). A röntgen (RTG) vizsgálatok mellett, ma az egyik leggyakrabban használt vizsgáló módszer, amely költség hatékony, gyors, fájdalommentes.

Az ízületek ultrahanggal történő vizsgálata megfelelő, gyakorlott szakember kezében kitűnő eszköz arra, hogy pl. a RTG vizsgálattal nem látható szalag, porc és egyéb lágyrészek elváltozásait beazonosíthassuk, ennek megfelelően válasszuk ki a beteg számára legmegfelelőbb terápiát.

A hosszú (állami) várakozó listák elkerülését is lehetővé teszi, hogy több éves gyakorlattal rendelkező szakorvosunk segítségével mielőbbi diagnózishoz jussunk.

A vizsgálatokat minden esetben ortopéd szakorvosi fizikális vizsgálat, állapotfelmérés előzi meg, hiszen csak ennek információi alapján tehetjük fel a „megfelelő”- a beteg állapotára vonatkozó –  kérdést az UH vizsgálatot végző radiológus szakorvosnak. A lelet birtokában azután már tovább lehet lépni az egyénre szabott kezelés irányába.