Ízületi fájdalmak

Ízületi, csukló fájdalmak kínozzák? Porckopástól szenved? Ízületi gyulladás okoz problémákat? Felfedjük az ízületi problémák okát és megtaláljuk a megoldást.

Miért következik be a porckopás?

A korral sajnos a szövetek természetes öregedése miatt csökken az ízületek rugalmassága: ez a porckopásnak „köszönhető”. A porcos és a szalagos részek anyagcseréje ugyanis megváltozik: felborul az építő-bontó egyensúly, és a lebomlás kerül előtérbe. Csökken a porcépítő anyagok – a kondroitin-szulfát, a glukozamin-szulfát és a metil szulfonil metán (msm) – mennyisége.

Az ízületek állapotának romlása az ízületi nedv állagának megváltozásával is összefüggésben áll. A folyadék viszkozitása, azaz „csúszóssága” biztosítja azt, hogy a porcos felszínek elmozduljanak egymáson, de egymást ne sértsék. Ehhez hialuronsavra van szükség: ha ennek mennyisége csökken, akkor az ízület „kiszáradhat”, a porcos felszínek pedig kopni kezdenek. A hialuron olyan anyag, amely a kollagénbe beépülve biztosítja a rugalmasságot – nem véletlen, hogy a szépségipar is előszeretettel alkalmazza.

A fájdalom oka: ízületi gyulladás

A porckopás az öregedés velejárója: érezzük, hogy a hátunk, a térdünk „már nem a régi”, de ez nem feltétlenül jár együtt fájdalommal. Az ízületi fájdalom ennél súlyosabb okra, a porckopáshoz társuló ízületi gyulladásra utal. Lehet, hogy egyik napról a másikra következik be, de az sem ritka, hogy szokatlan megterhelés vagy a változó időjárás váltja ki. A gyulladás az ízületi folyadék felszaporodásához vezet az ízületben, ráadásul ennek összetétele is kóros – ezért van az, hogy a térd vagy az ujjak megduzzadnak. A gyulladás azzal is együtt járhat, hogy a gyulladásos szövetekben vagy azok környékén mész rakódik le.

Mit tehetünk?

Nagyon fontos, hogy az ízületeket mozgásban tartsuk, azaz használjuk. Ezzel megszakíthatunk egy ördögi kört: ha ugyanis az izmok nem mozognak, az ízületek is bemerevednek, és annál jobban fognak fájni. Emiatt még kevésbé mozgunk, és így tovább… A mozgás javítja az ízület anyagcseréjét! A korral járó természetes folyamatot ugyan nem fordíthatjuk vissza, de lassíthatjuk, feltartóztathatjuk a porckopás előrehaladását.

Szerencsére ma már pótolhatóak az említett porcépítő anyagok, illetve az ízületi nedv viszkozitása is helyreállítható. Ebben segíthet az egészséges táplálkozás. Elsőre talán bizarrul hangzik, de a rostos porcogókat tartalmazó állati fehérjék tartalmazzák leginkább az említett anyagokat…
A különféle étrend-kiegészítők is segíthetnek. Az injekcióban beadható, kocsonyás állagú hialuronsav gátolja a természetes hialuronsavat bontó enzimeket. Fontos tudnunk, hogy a három-négy hónapos kúrák között érdemes egy hónapnyi szünetet tartanunk.

Érdekesség, hogy a legfrissebb angol kutatások szerint a halolaj is rendelkezik ízületvédő hatással!

A sebészi út

Az a legjobb, ha komolyabb beavatkozás nélkül sikerül megőriznünk az ízületeink funkcióját. Ha ez már nem lehetséges, akkor érdemes elgondolkodni az ízület protézissel való pótlásának lehetőségéről. Mint szakértőnk mondja, ma a protetika és a mozgásszervi rehabilitáció rohamléptekkel fejlődik. A pótlást szövetbarát anyagokból – biokerámiákból, titánból és titánötvözetekből – készítik, így csökkentve a lehető legkisebbre a kilökődés veszélyét.

Nem kell ízületi fájdalmak miatt szenvednie! Hívjon és segítünk megtalálni a megfelelő megoldást!