Lúdtalp betét tervezés

Talán már sokak számára közismert, hogy a láb boltozati rendellenességei milyen összetett, és az egyén számára rendkívül kellemetlen panaszokhoz vezethetnek.

A teljesség igénye nélkül néhányat kiemelnék: A sarok, a talp, ill. a lábujjak jelentős fájdalma (gyakran zsibbadásérzéssel kísért) léphet fel járás, ill. állás közben. Mivel az alátámasztás biomechanikailag megváltozik, a terhet viselő nagyízületek (boka, térd, a csípők sőt a derekunk is) megfájdulhatnak. Sokszor a lábszár fájdalma a vezető tünet, mely összetéveszthető a legtöbbször jelenlévő visszerek gyulladásával.

Amennyiben az ortopéd szakorvosi vizsgálat fényt derít a lábboltozati rendellenesség valamely változatára (közkedvelt nevén, boka, vagy harántsüllyedést, esetleg egyszerűen „lúdtalpat” szoktak emlegetni) a legtöbb esetben a boltozat korrekciójára, azaz valamely a láb boltozatokat helyreállító „lúdtalp” betétre van szükség.

Budakeszi rendelőnkben lehetővé vált, hogy az adott páciens anatómiai adottságait figyelembe vevő egyedi betéteket készíttethessünk el. A kivitelezést természetesen szakképzett orvosi technikusi, gyógybetét készítő szakember végzi.

A láb precíz anatómiai vizsgálatát podoszkópós vizsgálattal végezzük. A láb esetlegesen kóros alátámasztási pontjait a podoszkóp (láb térképező eszköz) értékeli, a vizsgálat adatait pedig computerrel rögzítjük. Az így felvett adatok alapján készül el azután (rövid határidővel) az egyedi gyógybetét.