Lökéshullám kezelés

Világszínvonalú eljárás könyök, váll, nyak és sarok fájdalmak ellen. A csupán néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek elsősorban különböző mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésére alkalmasak.

 • Mire is használható a lökéshullám kezelés?
 • Kinek ajánlott a lökéshullám kezelés?
 • A kezelések technikája
 • A lökéshullám kezelések gyakorisága, időtartama
 • Fájdalmas e a lökéshullám kezelés
 • Bejelentkezés, információ
 • Lökéshullám terápia

MIRE IS HASZNÁLHATÓ A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

Az ESWT az Extracorporal Shock Wave Therapy, vagyis Testen Kívüli Lökéshullám rövidítése. A csupán néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek elsősorban különböző mozgásszervi panaszok, betegségek kezelésére alkalmasak, (a készülék fizikai elve egyébként egyezik azzal, amellyel pld. vesekőzúzást is végeznek)  A gyógyszerekkel, injekciókkal vagy műtéti beavatkozásokkal ellentétben nem terheli a szervezetet és alkalmazásának nincs semmilyen káros mellékhatása.

Túlterhelés, kopás miatti fájdalom

Az inak és ínszalagok, valamint az ízületek krónikus fájdalma a túlterhelés és kopás következtében lép fel.
Ennek következményei a fájdalom mellett: alvászavarok, korlátozott mozgásképesség, szteroid injekciók, túlzott fájdalomcsillapító fogyasztás.

Hagyományos terápia alternatívája: lökéshullám kezelés

És az eredmény gyakran kétséges, a hagyományos terápiák gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt. Ezen tényekből kiindulva hozták létre a különböző lökéshullám terápiás készülékeket, amely gyors, és operációs beavatkozást nem igénylő fájdalomterápiát kínál a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek.

A radiális lökéshullám kezelés megfizethető áron nyújt megfizethetetlen előnyt: a könnyed mozgás szabadságát.

Lökéshullám működési elve, területe

A radiális lökéshullám készülékek segítségével pneumatikusan gerjesztett lökéshullámokat gyakorlatilag fájdalomcsillapítás nélkül, nagy felületen, radiálisan egy szabadon mozgatható applikátor segítségével továbbítják a fájdalmas területre.

Lökéshullám kezelés Budapest

A lökéshullám terápiával a több mint 10 év praxisa alapján meggyőző eredményeket értek el a szabadalmaztatott  technológiát használó orvosok, terapeuták, többek között az alábbi mozgásszervi betegségek kezelésében:

 • teniszkönyök
 • golfkönyök
 • meszes váll
 • csípőtáji fájdalmak
 • patellacsúcs-szindróma
 • Achilles-ín fájdalom
 • saroksarkantyú
 • akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • talpfájdalom
 • krónikus ínszalag- ízületi tok irritációk, gyulladások
 • akut és krónikus fájdalom a háton, a vállon, nyakon stb.

KINEK AJÁNLOTT A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

Gyakori kérdésként jelentkezik a nálam érdeklődő beteg részéről, hogy kik is az ideális alanyai a lökéshullám kezelésnek.

A klasszikus javallatokról már magunk is írtunk bővebben a korábbiak során. Egyre bővül azon betegségcsoportoknak a köre, amelyek jól reagálnak a kezelésre. Mint korábban is hangsúlyoztuk, a túlterhelés (vagy más statikai zavar) következményeként kialakult gyulladásos ízületi-, ízület körüli-, fájdalom szindrómák a „leghálásabb” területei az ESWT kezelésnek.

Lökéshullám kezelés alkalmazási területei

Csak a rend kedvéért sorolnám fel még egyszer azokat a kórképeket, melyek a különböző centrumok- és nem utolsó sorban a nemzetközi ide vágó szakirodalom szerint- az ideális alkalmazási területek.

 • Sarokfájás (sarokcsőr, sarok csontkinövés), de helyesebben plantaris fasciitis
 • Achilles ín fájdalom (tendinitis, tendinopathia)
 • Váll fájdalmak bizonyos területei (bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindromák)
 • Izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • Masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók ( myogelózisok)
 • Bizonyos talp fájdalmak (lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • Tenisz és golf könyök (epicondylitis lateralis és medialis )
 • Lágyék húzódás (NEM sérv!), azaz pontosan adductor tendinopathia
 • Derék és hátfájások egyes válfajai
 • akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • Nyak és fejfájások bizonyos válfajai

A felsorolás messze nem teljes. A a tapasztalatok bővülésével egyre több olyan kórkép kerül látóterünkbe, ahol a lökéshullám (ESWT) terápia eredményesen járul hozzá a kezeléshez.

Lökéshullám kezelés körültekintően

Azok a betegek, akiknél a konzervatív kezelés egyéb formái nem hoztak kielégítő eredményt (legyen az steroid injekció sorozat, RTG besugárzás, a fiziko-terápia más válfajai, esetei, korábbi sebészi beavatkozás) ideális alanyai lehetnek a kezelésnek.

Természetesen nagyon fontos, hogy a lökéshullám kezelésben járatos szakorvos vizsgálata, előzetes orvosi konzultáció előzze meg a kezelést. E nélkül nem megalapozott elvárásokkal fordulhat a keves beteg a módszer felé, amely nem előnyös.

A KEZELÉSEK TECHNIKÁJA

A kivizsgált, minden tekintetben tájékoztatott beteg (ha az állapotfelmérő lap, ill. a szükséges orvosi dokumentáció is elkészült!) kezelése – gyakorlott szakember kezében – nem őrdöngős dolog. A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően kell fektetni, ill. bizonyos kezeléseknél ültetni. Tekintettel arra, hogy többnyire sorozat kezelésekre van szükség, az egyes gyógyító beavatkozások időtartama 5-10 percnél nem hosszabb.

A lökéshullám kezeléssel gyógyítandó testrészt nyugalomba helyezzük, biztonságosan megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük (harisnya, ruha nem fedheti a területet) A kezelendő területre, ill esetleg a kezelő fej apicalis részére UH gélt helyezünk, mely a gyógyító energia (lökéshullám) áthatolását a bőrön nagyban segíti. A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával az energia sűrűség (másképpen fogalmazva a kezelés erőssége) fokozatosan emelhető.

A 2.- 3.kezelésnél már – szerencsés esetben – a csökkenő fájdalmak miatt eleve magasabb energia sűrűséggel, azaz erősebben kezelhetünk. Ez azért fontos, mert minél erősebben kezelünk (persze a „biztonságos zónában”), annál gyorsabban várható a jó eredmény. Nem kell hangsúlyoznom, hogy mind a beteg megterhelését, mind az anyagi vonzatokat is figyelembe véve, nem mellékes, hogy hány kezelésből sikerül a kielégítő, a beteg számára is elfogadható eredményt elérni.

A kezelést követően – természetesen – semmilyen komoly megfontolásra, vagy kiegészítő teendőre nincs szükség. A beteg hazamegy és a következő kezelésig nincs teendője. A kezelés napján – olykor – szükség lehet a kezelt terület helyi hűtésére, amely azonban többnyire a gyulladásos ízületi, vagy más betegség természete miatt  amúgy is javasolt.

A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉSEK GYAKORISÁGA, IDŐTARTAMA

Kedves leendő betegeim, a kezelést fontolgató potenciális páciensek „unszolásra” röviden írok a lökéshullám (ESWT) kezelések időtartamáról, ill a gyakoriságról.

Mint azt hangsúlyoztam több ide vágó közleményben, ill. tájékoztató anyagban, a beteg alapos ismerete, a betegégének alapos feltérképezése, (beleértve az esetleges korábbi kezelések eredményességét, esetleg eredménytelenségét is) nagyon fontos a kezelés paramétereinek beállításában. Ahhoz, hogy tervezni lehessen, szám szerint hány kezelésre lesz szükség, ezek az információk elengedhetetlenek.

Egyéni eltérések

Sajnos mivel élő szövetekkel, biológiailag eltérően viselkedő egyénekkel dolgozunk, pontosan senki sem tudja, hogy egy adott beteg (még azonos kórkép esetén is!!) hogyan reagál a kezelésre. Tendenciák természetesen, a nagyszámú eredményesen kezelt betegektől származó statisztikákon alapulva, vannak.

Tapasztalatom szerint egy-két kezelés (talán csak egyes frissen kialakult, nem súlyos sportsérülés lehet kivétel) általában nem hozza meg a sikert. Saját betegeim kezelési tapasztalatai szerint 5-10 kezelés – néha 15 is – mindenképpen szükséges (többnyire 4-5 napos időközönként, vagy heti sűrűséggel), hogy a kellő gyulladáscsökkenés, ill. az ezt kísérő fájdalom csökkenjen.

5-10 perces kezelések

Maguk a kezelések, leszámítva a mindenképpen szükséges orvosi dokumentációt általában öt, ritkábban 10 percesek. Ha két területet kezelünk (előfordul, hogy a beteg sarok, váll, vagy Achilles-ín betegsége ilyen) akkor természetesen a kezelés kétszer annyi ideig tart. Szerencsére szakmailag általában nincs ellenjavallata a két terület egymás után, azaz gyakorlatilag egy időben történő kezelésének, hiszen utána a betegnek semmilyen érdemi utókezelésre nincs szüksége.

FÁJDALMAS-E A LÖKÉSHULLÁM KEZELÉS?

Sokszor és különböző formában vetik fel ezt a kérdést a kezelés előtt álló, ill. azt latolgató betegek.

Ha azt mondanám, hogy kellemes, nem mondanék igazat.

A pár perces (5, maximum 10 perc) kezelések TOLERÁLHATÓ kellemetlenséggel járnak. Ahhoz, hogy a fájdalmas, gyulladt szövetek reakciója megszűnjön, ezáltal a panaszok csökkenjenek, ezt az átmeneti kellemetlenséget érdemes vállalni. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy azokkal a panaszokkal kell a kezelés kapcsán számolni, amit a beteg akkor érez, amikor a fájdalmas ízületet terheli.

Néhány perc kellemetlenség a jobb hatásért

Az érzéstelenítésben végzett kezeléseknek – a számtalan külföldi tapasztalat alapján – lényegesen rosszabbak az eredményei (lassabb, elhúzódóbb gyógyulási folyamat), mint a lökéshullám kezelés hagyományos módon elvégzett sorozatainál. Ennek ma már az élettani-biológiai okát is tudjuk: Az idegvégződéseken a kezelés során olyan anyag szabadul fel, amely a fájdalomérzetet csökkenti (ezért érezzük a kezelés végét jobbnak, mint az első lökéshullámok elnyelődésekor jelentkező érzetet). Ha tehát a kezelés mondjuk altatásban történne (ez technikailag egyébként is nehéz lenne, ill. az altatás maga is rejthet veszélyeket), akkor a lökéshullám kezelés lényegesen szerényebb eredményekkel járna.

Érdemes tehát azt a néhány perc kellemetlenséget vállalni, mert a kezelés végleges eredményei ezt feltétlenül igazolják.