Az akut, szubakut és krónikus derékfájdalom nem invazív kezelése

Az alábbi 2017-es cikk a mai amerikai gyakorlatot tükrözi. Ambulanciánk is igyekszik a modern irányelvek figyelembevételével kezelni a hozzánk forduló betegeket.

Leírás: Az American College of Physicians jelen irányelvet a mai evidenciák alapján állította össze, hogy klinikai ajánlásokat adjon a derékfájdalmak nem invazív kezelésére.

 

Módszerek: A bizottság APC osztályozási rendszert alkalmazva az ajánlásokat randomizált kontrollcsoportos vizsgálatok és szisztematikus összefoglalók alapján dolgozta ki, amelyek 2015 áprilisa után jelentek meg az alsó háti fájdalmak nem invazív gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléséről. Klinikai eredményként vizsgálták többek között a derékfájdalom csökkenését vagy megszűnését, a funkció javulását, az életminőség javulását, a munkaképtelenség csökkenését és a munkába való visszatérést, a globális javulást, a hátfájások számát vagy az epizódok közti időtartamot, a betegek elégedettségét és a mellékhatásokat.

 

Célszemélyek és a cél-betegpopuláció: Az irányelv alkalmazásának célszemélye valamennyi klinikus, a cél-betegpopuláció az akut, szubakut vagy krónikus alsó háti fájdalomban szenvedő felnőtt betegek.

 

1. ajánlás: Mivel a legtöbb betegnél az akut vagy szubakut derékfájdalom idővel kezelés nélkül is javul, az orvosoknak és a betegeknek olyan nem gyógyszeres terápiát kell választani, mint a felszíni melegkezelés (közepes minőségű evidencia), masszázs, akupunktúra vagy gerincmanipuláció (alacsony minőségű evidencia). 
Ha gyógyszeres terápiát kívánnak, akkor az orvosnak és betegnek nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy izomrelaxánsokat célszerű választani (közepes minőségű evidencia) (az ajánlás fokozata magas).

 

2. ajánlás: Krónikus derékfájdalom esetén az orvosok és betegek kezdésként nem gyógyszeres kezelést alkalmazzanak, mint torna, multidiszciplináris rehabilitáció, akupunktúra, lelki alapú stresszcsökkentés (közepes minőségű evidencia), tai chi, jóga, mozgatás kontroll gyakorlatok, progresszív relaxáció, bio-feedback elektromiográfiával, alacsony intenzitású lézerterápia, munkaterápia, kognitív viselkedésterápia vagy gerincmanipuláció (alacsony minőségű evidencia) (az ajánlás fokozata magas).

 

3. ajánlás: Amennyiben a krónikus derékfájdalom nem reagál megfelelően a nem gyógyszeres kezelésre, akkor az orvos és a beteg gyógyszeres terápiaként első vonalban nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazását mérlegelje, második vonalbeli kezelésként tramadolt vagy duloxetint. Az orvos csak akkor fontolja meg opcióként opioidok alkalmazását, ha a fenti terápiák eredménytelenek, és csak akkor, ha a potenciális haszon az adott betegnél meghaladja a rizikót, és csak azután, ha a beteggel megbeszélte az ismert veszélyét és a reálisan várható hasznát. (Fokozat: alacsony fokozatú ajánlás, közepes minőségű evidencia).

 

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M16-2367

 

Referens: A közlemény ugyan 2017-es, de ez az American College of Physicians jelenleg is érvényes irányelve. Talán tanulságos összehasonlítani a mi gyakorlatunkkal. A javaslatokon túlmenően részletesen ismerteti az egyes gyógyszeres és nem gyógyszeres eljárásokat.