A lábfájásról

Mi is történhetett, hogy egyik nap még vidáman gyalogoltam, sportoltam, vagy éppen gyerekeimmel játszottam, és másnap reggel kínzó, már a reggeli tisztálkodást, öltözködést is zavaró fájdalom jelentkezett a talpamban? Hogy lehet az, hogy nem estem el, nem érte olyan baleset a lábamat, bokámat, amelyre visszavezethetném a panaszaimat, most mégis el kellett jönnöm az ortopéd szakrendelésre?

Az ilyen – és ehhez hasonló- kérdések hétről hétre megismétlődnek az ortopéd szakrendeléseimen, ezért gondolom, hogy érdemes róla az őszi munkába állás miatt ismételten beszélni.

Az, hogy a sarok fájdalma, netán a láb, a boka, vagy a talp más részének a fájdalma az, mely kialakul, sok tényezőtől függ, egyrészt lábunk anatómiai felépítésétől (mely egy adott egyénnél jelentősen eltérhet attól, melyet szabályosnak fogadunk el), ill. attól, hogy ki-ki járásának, egyéni adottságaitól függően másképp terheli alsó végtagjait, ezen belül is a lábát (a közbeszédben sokszor használjuk a lábfej kifejezést, mely ortopédiában nem használatos).

Fontos tudni, hogy az aszimmetrikus terhelési viszonyok miatt a tünetek, csak az egyik oldalon szoktak jelentkezni, így a talpi, vagy láb fájdalom is. Ritkább az, hogy a beteg, részben mert a fájdalmas területet önkéntelenül kíméli , a másik oldal túlterhelése miatt a fájdalmak itt is megjelennek (ekkortól már szimmetrikus, kétoldali panaszok is előfordulhatnak).

A panaszok hátterében legtöbbször lábunk egyik fontos lágyrész összetevőjének, a talpi bőnyének (plantaris fascia) túlterhelése, gyulladása áll. A népbetegségnek számító lúdtalp (bokasüllyedés, harántsüllyedés) igen gyakran található meg a háttérben, de olykor találkozom a problémával szinte szabályos lábboltozatú embereknél is. Az ok mindig hasonló: a láb teherviselő képességének megbomlása, az aktuális megterheléssel szemben. Az okok ismét sokrétűek: többletterhelés, rossz fazonú cipő, súlyfelesleg, vagy ezek kombinációja.

Az életkor előrehaladtával a degeneratív, azaz kopásos jellegű panaszok (gyulladásos kísérőjelenség) is árnyalhatja a panaszokat, hiszen a láb, a boka ízületei (alsó és felső ugróízület) a rendellenes terhelési viszonyok miatt számos helyen válhatnak maguk is fájdalom forrássá.

Fontos, hogy a láb támasztékát visszaadjuk, a megbomlott statikai viszonyokat mielőbb rendezzük (gondolok itt a lúdtalpbetétek széles tárházára, a készített, vagy készen kapható gyógycipőkre, ill. a más módon ható egyre divatosabb gördülőtalpas cipőkre), illetve a már kialakult gyulladást (amely a fájdalmakért felelős) mielőbb szüntessük.

A megoldások sokrétűek, néha heteket, sőt hónapokat is igénybe vehet, mely beteg és orvos együttműködést, olykor türelmét igényli.

A makacs, hetek óta fennálló, javulást nem mutató fájdalmak miatt mielőbb szakorvosi konzultáció javasolható, hiszen az elhúzódó, krónikussá váló fájdalmak az egyébként megfelelő terápia eredményeit is késleltethetik.