A kistérség szolgálatában

A mozgásszervi panaszokról talán kevesebb szó esik, mint a szív és keringési, vagy a daganatos betegségekről, pedig mindennapi életünket-nem utolsó sorban munkaképességünket – akár súlyosan is megkeseríthetik csontjaink, ízületeink megbetegedései, fájdalmai. Kevesen tudják, de a világ számos országában a munkából kiesett órák száma ezekben a betegségekben több, mint más, súlyosabbnak tűnő betegségben.

Ezeket a tényeket is figyelembe véve Törökbálinton az utóbbi két évben az Achilles-Med Gyógyászati Segédeszköz Szaküzlet, és az ott működő mozgásszervi szakorvosi rendelő egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gyógyító tevékenység mellett a  prevenciós (megelőzést segítő) munkára.

Jómagam, mint ortopéd szakorvos-gerincgyógyász kiemelt fontosságúnak tartom, hogy már gyermekkorban felderítésre kerüljenek a súlyosabb láb, vagy gerinc deformitások, mielőtt a későbbi felnőtt korban már komoly panaszok jelentkeznének.

A kis gyógyászati központban már most rendszerességgel végeznek csecsemő csípővizsgálatokat is a csípőficam megelőzésére, szűrésére.

Idősebb korban is beszélhetünk megelőzésről, bár ilyenkor a már meglévő panaszok ismételt megjelenésének, kiújulásának kell gátat vetni, életmód tanácsokkal, a megfelelő mozgások megtanításával (speciális gyógytorna, masszázs therapia) .

Annak érdekében, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat (lábboltozati rendellenességek, közismertebben „lúdtalp”, vagy „bokasüllyedés”) automatizálni lehessen, a gyógyászati bolt saját erőforrásaiból digitalizált, számítógépes talpvizsgálót is működtet.

Az értékes berendezés arra is módot ad, hogy kisebb deformitások esetén –ha a szakorvosi vizsgálat nem feltétlenül szükséges- a szükséges korrekció (betét vagy gyógycipő) elkészíthetővé váljék. Megoldottá vált az egyedi méretvétellel készült, a beteg saját lábára – mintavétel alapján – egyedileg készült gyógycipők elkészítése, amelyre eddig nem volt lehetőség.

A tényleges gyógyító munkába nem csak szakorvos, hanem gyógytornász, mozgásszervi rehabilitációs szakember, masszőr is bekapcsolódik. Mód van arra, hogy azokat a kiegészítő vizsgálatokat ( labor, RTG, CT, MRI, stb.) amely a gyógyító munkához ma már nélkülözhetetlen (és állami támogatást élvez) finanszírozottan kaphassák meg a gyógypontot felkereső betegek.

Az üzletben – ez ugyancsak jól illeszkedik a megelőzést szolgáló programhoz – a világ egyik legkorszerűbb gördülőtalpas cipőjét forgalmazzák. A gördülőtalpas cipőknek – általában- a láb és az alsó végtag izomzatának aktív serkentésével nem csak a haránt és bokasüllyedésből származó panaszok megelőzésében, hanem az igen gyakori térd és csípőkopás, valamint a  derékfájások gyógyításában is jelentős szerepe van.

Nagyon fontos, hogy a gyógyító munka során megjelenő gyógyászati segédeszköz igények a legkorszerűbb európai és hazai cégektől helyben kielégíthetők. Az ehhez szükséges vényeket- orvosi vizsgálatot követően a gyógypont ortopéd szakorvosa fel tudja írni, és természetesen helyben meg is vásárolhatók.

Bár a kormányzat komoly erőfeszítéseket készül tenni, hogy a prevenciós gyógyító munkát helyezze előtérbe, a gyógypont munkája – egyelőre – nem finanszírozott. Ennek tükrében az Achilles-Med mindent megtesz, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a kistérség anyagi helyzetéhez igazítsa az igényes szolgáltatások díjtételeit.